free gaza free palestine free gaza

HEIDENHAIN TEZGAHLAR

Heidenhain TNC 407 Çoklu Parça Sıfırlama

Hani şu gcode tabanlı tezgahlarda G54 - G59 arası parça sıfırının tanımlandığı bölümler vardır ya. Tam olarak o konudan bahsediyorum. Heidenhain TNC 407 modeli kullanan çoğu kullanıcı, tablasında birden fazla parça sıfırlamanın mümkün olmadığını düşünüyor. Bunun başlıca nedenleri; Heidenhain konusunda yeterince Türkçe yazılı içerik bulunmaması, teknik destek konusunda muhatap bulma zorluğu, eski tezgahların teknisyenlerce çok iyi bilinmemesi olarak sayılabilir.

Programınızı ister heidenhain (.H) formatında yazın, isterseniz gcode (ISO) formatında yazın, her durumda 20 adede kadar iş parçası sıfırı tanımlayabilirsiniz. Ben de bunun mümkün olduğunu teknik dokümanlarda görüyor, fakat yeterli açıklama olmadığı için kullanamıyordum. Heidenhain operatörlerinden hangisine sordumsa da hep aynı cevabı aldım: "Bu tezgahta sadece bir parça sıfırı tanımlayabilirsin" Eğer gece vardiyasında devam eden bir işiniz varsa, her akşam o işi tekrar ayarlar, sabah tekrar bozarsınız. Yakın zamana kadar ben de böyle yapıyordum. Çok sinir bozucu değil mi?

  • .D uzantılı bir dosya arayın. Yoksa oluşturun. (dosya adının önemi yok)
  • Dosyayı açtığınızda takım tablosuna benzer bir yapı göreceksiniz. Bu tablonun her satırında bir parçanın koordinatlarını belirtip, numarasıyla çağırırsınız.
  • Parça sıfırını kullanacak .H uzantılı program dosyasının başında şu komut bulunmalı:
    • CYCL DEF 7.0 DATUM SHIFT
    • CYCL DEF 7.1 #1 ; (.D uzantılı sıfırlama tablosundaki 1 numaralı satır)
  • Burada dikkat edilmesi gereken konu, tablodaki değerleri makinedeki mevcut datum set değerlerine eklediği göz önüne alınmalıdır. Makine referans pozisyonunda iken tüm eksenler DATUM SET ile sıfırlanmalıdır.
  • ISO formatında yazılmış programlarınızın başında G53 P01 1 (sondaki 1 tablodaki satır numarasıdır) kullanmanız yeterli.
  • ÖNEMLİ: Referans sonrası MOD tuşu ile "POSITION DISPLAY" kısmında REF seçip, eksenlerin pozisyonlarının tamamının sıfır olduğundan emin olun. Aksi takdirde sıfırınız bu mesafeler kadar kayacaktır. Aslında sıfır olması gereken bu değerleri bazen teknik servis makine parametrelerini değiştiriyor ve sorun oluşuyor. Sizde de değerler sıfır değilse, öncelikle bunu düzelttirmelisiniz. Nasıl düzeltileceği konusunda talepte bulunan arkadaşlara elimden geldiğince yardım edebilirim.

İLGİLİ BAĞLANTILAR